Agrest

Do uprawy między drzewami krzaczastymi lub wysokopiennymi najlepiej nadają się odmiany wielkoowocowe, gładkie, mięsiste, przydatne do jedzenia na surowo lub w stanie niedojrzałym na rozmaite przeroby: do kompotów i marmolad. Na wina owocowe nadają się także bardzo dobrze niektóre odmiany soczyste o skórce cienkiej. Odmiany najbardziej do większych upraw zalecane.

Zielone

Green Ocean. Owoce wielkie, gładkie, zielone, dojrzewają późno, najlepsze do smażenia kompotów, po wygotowaniu pozostają zielone.

Green Queen. Owoce wielkie, jajowate, zielone, gładkie, dojrzewają późno, znakomite do smażenia.

Green Willow. Owoce wielkie podługowate, gładkie, późne, wyborne do smażenia, zielonego koloru w gotowaniu nie zmieniają.

Green Overall. Owoce wielkie, owalne, zielone, gładkie, wcześnie dojrzewające.

Jolly Angler. Owoce bardzo wielkie, podługowate, gładkie, zielone, wyborne do jedzenia na surowo i najlepsze na wszelkie przeroby.

Keepsacke. Owoce duże owalne, gładkie, zielone, bardzo dobre do smażenia.

Précoce de Neuwied. Owoce duże okrągławe, prawie gładkie, jasno-zielone.

Białe

Columbus. Owoce duże owalne, gładkie, bardzo dobre do jedzenia na surowo i do smażenia.

White-Smith. Owoce wielkie owalne, gładkie, białe podczas zupełnej dojrzałości.

Żółte

Leveller. Owoce wielkie owalne, gładkie, złoto-żółte, znakomite do jedzenia na surowo.

Brown. Owoce bardzo wielkie okrągławe, gładkie, czerwone.

Monstrueuse. Owoce wielkie owalne, gładkie, czerwone.

Jolly Miner. Owoce wielkie, jajowato-okrągłe, czerwone, znakomite do jedzenia na surowo i na wszelkie przeroby.

Roaring Lion. Owoce wielkie podługowate, gładkie, czerwone.

Whinhams Iiulustry. Owoce bardzo wielkie, owalne, gładkie, czerwone. Znakomita odmiana do jedzenia na surowo i na wszelkie przeroby, w smażeniu, chociaż zbierane jeszcze zielone, często czerwienieją.