Bakterie jako szkodniki roślin uprawnych cz. 13

Jedynym dokładnie zbadanym przykładem choroby o charakterze bakteriologicznym będzie tu choroba fasoli, opisana przez Delacroix pod mianem: „la grasse des haricots”. Przejawy choroby tej są następujące: na powierzchni 8 – 10 centyraetrowych strączków pojawiają się ciemno zielone i jakby pociągnięte tłuszczem plamy; plamy podobne zjawiają się również na liściach i łodygach, lecz nie są tak charakterystycznymi. W razie wilgotnej pogody plamy powyższe pokrywają się śluzem, co służy jako oznaka gnicia, które stopniowo coraz bardziej postępuje w głąb, nabierając na powierzchni połysku perłowego. W miarę rozwoju choroby zakażeniu ulec mogą i niedojrzałe ziarna, przy czym na ich powierzchni zauważyć się dają małe, żółte plamki, są to kolonie chorobotwórczych bakterii. Niektóre z ziaren takich podlegają całkowitemu zepsuciu, inne dojrzewają, a nawet nie tracą siły kiełkowania, lecz rzadko wydają rośliny normalne. Drobnoustrój, wywołujący powyższą chorobę, należy do bakterii, posiada ruch własny i znany jest pod mianem bac phaseoli. Co się tyczy środków zaradczych, to prócz starannego doboru zdrowych zupełnie ziaren do siewu innych Delacroix na razie nie podaje.