Dobór odmian przydatnych do zakładania sadów krzaczastych

Badeńskie. Do sadów amatorskich, wielkie pomarańczowo-żółte ze słabym rumieńcem. Mięsiwo jasno-żółte delikatne, bardzo smaczne. Owocowanie wczesne i nadzwyczaj obfite. Drzewo rośnie zdrowo i dosyć silnie.

Cox pamona. Wielkie żółte z czerwonym rumieńcem, dojrzewa przez listopad do stycznia. Mięsiwo białe, miękkie, słodko-winkowate. Drzewo rośnie silnie, stożkowato, na mrozy dostatecznie wytrzymałe. Rodzi wcześnie i corocznie.

Ernst Bosch. Średnie, okrągłe, bardzo kształtne, lśniąco-żółte, prześliczne. Mięsiwo białe delikatne, soczyste, aromatyczne. Dojrzewa od października do lutego. Drzewo o słabym wzroście, gałęzie rosną zwarto w górę. Rodzi wcześnie, corocznie i bardzo obficie.

Siewka aporta. Wielkie żółte z czerwono-karminowym rumieńcem. Mięsiwo białe, soczyste, słodko-winkowate, aromatyczne. Dojrzewanie wypada od listopada do stycznia. Drzewo rośnie nadzwyczaj silnie i rodzi od samej młodości.

Freicher von Berlepsch. Śnieżno-białe z czerwonym rumieńcem. Mięsiwo delikatne, winkowato-słodkie, aromatyczne, deserowe. Dojrzewa od stycznia i może przetrzymywać się do kwietnia. Drzewo silnie rosnące na grunt niewybredne.

Onthario. Średnie okrągłe, spłaszczone, nieco kanciaste, żółte z czerwonym rumieńcem. Mięsiwo jędrne, delikatne, soczyste. Dojrzewa od grudnia do wiosny. Drzewo wyrasta dosyć silnie i zdrowo, tworzy korony więcej zwarte. Liście ma dosyć duże, grube, bardzo lśniące, nie cierpią wcale od grzybków pasożytniczych. Udaje się dobrze nawet na gruntach piaszczystych, suchych.

Peas Gold Nonsuch. Wielkie okrągłe, spłaszczone, żółte z silnym zabarwieniem czerwonym, dekoracyjne. Mięsiwo dosyć smaczne, owoce nadają się bardzo na różne wyroby. Dojrzewanie wypada w listopadzie i trwa do stycznia. Drzewo rośnie silnie, rodzi wcześnie i nadzwyczaj obficie.

Reinette von Zuccalinaglios. Średnie, cytrynowo-żółte z delikatnym rumieńcem. Mięsiwo delikatne, soczyste, słodko-winkowate, aromatyczne. Dojrzewa w styczniu i trwa do marca.

Siewka renety landsberskiej. Owoce średnie spłaszczone, żółte z czerwonym rumieńcem. Mięsiwo delikatne, słodko-winkowate, aromatyczne, nadzwyczaj soczyste, deserowe. Dojrzewa od stycznia do marca. Drzewo silnie rośnie i jest dosyć płodne.

Signe Tillisch (Duńskie). Dosyć duże, okrągławo-podłużne, równe bardzo kształtne, żółte. Mięsiwo jędrne, słodko-winkowate. Dojrzewa w grudniu i przetrzymać się może do lutego. Drzewo bardzo silnie i zdrowo rośnie. Owocuje wcześnie i bardzo obficie.

Sornzing Klosterappel. Średnie, podłużne, gładkie, bardzo kształtne, z wyglądu zupełnie podobne do tyrolki zwykłej, złoto-żółte z prześlicznym rumieńcem. Mięsiwo jędrne, białe, dosyć soczyste, słodko-winkowate, orzeźwiające. Dojrzewanie owoców wypada w drugiej połowie października i przetrzymuje się przez grudzień. Drzewo dosyć silnie i zdrowo rośnie, owocuje bardzo obficie od samej młodości i prawie corocznie.

Tranekjaer (Duńskie). Średnie, okrągławo-podługowate, jasno żółte z prześlicznym rumieńcem, rozchodzącym się prawie po całym owocu. Mięsiwo białe, miękkie, bardzo delikatne, soczyste, winkowato-słodkie, w smaku wyborne. Zaczyna dojrzewać już w październiku i może przetrzymywać się do stycznia. Drzewo dosyć silnie i zdrowo rośnie, rodzi wcześnie, obficie i często.

Etoile du Nord. Średnie, okrągłe, złoto-żółte z karminowo-czerwonym rumieńcem. Mięsiwo bardzo smaczne, delikatne. Przechowuje się bardzo dobrze przez całą zimę.

Reine du Nord. Owoce średnie lub dosyć duże owalne, kształtne,  karminowo-czerwone. Jest to jabłko idealnie piękne, nadzwyczaj smaczne i delikatne, o mięsiwie śnieżno-białym. Dojrzewa przez całą zimę.

Ben Davis. Średnie, smaczne, słodko-kwaskowate, dojrzewa od grudnia i trwa przez zimę, nadzwyczaj płodne.

Canada Baldvin. Średnie, ciemno-szkarłatne. Mięsiwo białe, czasami czerwono zabarwione, delikatne, soczyste, słodko-winkowate. Dojrzewa przez całą zimę, aż do wiosny.

Gano. Średnie, żółte z karmazynowym rumieńcem, o mięsiwie białawym, jędrnym, soczystym, słodko-kwaskowatym. Dojrzewa zwykle od lutego i przetrzymuje się do kwietnia. Drzewo na mrozy wyjątkowo wytrzymałe i bardzo płodne.

Mann. Średnie, okrągłe, spłaszczone, przy kielichu kanciaste, żółte z czerwonym rumieńcem, o mięsiwie białym delikatnym, słodko-kwaskowatym. Dojrzewanie trwa przez całą zimę, aż do maja. Drzewo rośnie silnie i jest wyjątkowo płodne.

Mc. Intosch Red.  Średnie żółte z czerwonym smużkowatym zabarwieniem, rozchodzącym się po całym owocu z ciemniejszymi gęsto usianymi kropeczkami i plamkami, bardzo piękne. Mięsiwo białe, miękkie, delikatne, soczyste, winkowato-słodkie, orzeźwiające. Dojrzewa w listopadzie i trwać może do kwietnia. Drzewo o średnim wzroście z koroną zwieszającą się, rodzi corocznie.

Mc. Machons White. Wielkie białe, czasami miewa niewielki rumieniec, prześliczne jabłko dekoracyjne. Mięsiwo bardzo delikatne, słodko-kwaskowate. Dojrzewa od października do stycznia. Drzewo rośnie dosyć silnie, na mrozy jest wytrzymałe i bardzo płodne.

Milvaukee. Owoce duże, blado-żółte lub żółte z karmazynowo-czerwonym pięknym rumieńcem. Mięsiwo jasno-żółte, jędrne, słodko-kwaskowate, soczyste. Zaczyna dojrzewać w grudniu i trwa do marca. Drzewo silnie rośnie i bardzo jest wytrzymałe. Odmiana bardzo zalecana dla okolic północnych.

Pevaucke. Owoce wielkie jasno-żółte z czerwonym rumieńcem, oblewającym w gęstych smużkach prawie cały owoc. Mięsiwo żółtawo- białe, soczyste, smaczne, słodko-kwaskowate. Dojrzewanie wypada od stycznia i przechowuje się do lata.

Salome. Owoce dosyć duże, pięknie zabarwione, jedno z najsmaczniejszych jabłek. Mięsiwo bardzo smaczne. Zaczyna zwykle dojrzewać w grudniu i łatwo może przechować się aż do czerwca.

Star dhiver. Owoce wielkie zaokrąglone, kształtne, zielonawo-żółte, jaskrawo-szkarłatne, czerwono zabarwione. Mięsiwo żółtawe, dosyć soczyste, słodko-kwaskowate, aromatyczne. Dojrzewanie tej odmiany na różnych ziemiach i warunkach rozmaicie wypada. Drzewo rośnie silnie, rodzi wcześnie i bardzo obficie.