Morele

St. Ambrosia. Owoce wielkie, jajowato-okrągłe, nieco szpiczaste, żółte z ciemno-pomarańczowym rumieńcem, dojrzewają w końcu lipca. Mięsiwo jędrne, soczyste, bardzo słodkie. Drzewo silnie rośnie, wytrzymałe na mrozy, owocuje wcześnie i bardzo obficie. Znakomita do uprawy krzaczastej.

De Dreda. Owoce duże, żółte z czerwonym rumieńcem, dojrzewają w drugiej połowie lipca. Mięsiwo dosyć ścisłe, soczyste i słodkie. Znakomicie wytrzymuje dalsze przewozy, pakowana w małe koszyczki. Drzewo silnie i zdrowo rośnie, na każdej nawet suchej piaszczystej ziemi. Owocuje wcześnie i nadzwyczaj obficie, co drugi rok miewa owoców mniej, ale za to wtedy wyrastają one bardzo pięknie.

De Bonlbon. Owoce wielkie, okrągławo-spłaszczone, pękate, żółtawe z czerwonym prześlicznym rumieńcem. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się przy końcu lipca. Mięsiwo miękkie, delikatne, słodkie, soczyste, bardzo smaczne. Drzewo rośnie zdrowo i bujnie, rodzi wcześnie obficie i corocznie. Wielkie owoce w czasie słotnego lata czasami pękają.

Precoce d’Esperen. Węgierska najlepsza. Owoce dosyć duże, nieco spłaszczone, jasno-żółte, gęsto pokryte od strony słonecznej ciemno-pomarańczowymi punktami i plamami. Dojrzewa przy końcu lipca. Mięsiwo bardzo delikatne, soczyste, winkowato-słodkie. Drzewo rośnie dosyć silnie i zdrowo, rodzi wcześnie i corocznie. Bardzo dobra do uprawy krzaczastej.

Sucre de Holoub. Owoce wielkie, pomarańczowo-żółte, do połowy pięknie czerwono zarumienione. Dojrzewanie wypada w drugiej połowie lipca. Mięsiwo jędrne, soczyste, winkowato-słodkie, bardzo smaczne, mocno aromatyczne.

Abricot-peche de Nancy. Owoce duże, pomarańczowo-czerwone z karminowym rumieńcem. Dojrzewanie rozpoczyna w drugiej połowie sierpnia. Mięsiwo jędrne i zarazem soczyste, bardzo smaczne, aromatyczne. Drzewo rośnie zdrowo i dosyć miernie, rodzi wcześnie, corocznie i nadzwyczaj obficie. Wyborna do hodowli krzaczastej.

De St. Jean. Świętojanka. Owoce wielkie, pomarańczowo-żółte, z karminowym ciemniej poplamionym rumieńcem. Dojrzewa w drugiej połowie czerwca, przez to jest morelą najwcześniejszą. Mięsiwo dostatecznie jędrne, soczyste, słodkie, bardzo smaczne, aromatyczne. Owoce za długo trzymane na drzewie stają się nieraz mączyste, przez to należy zbierać je skoro tylko zaczną być miękkie. Drzewo rośnie zdrowo i bardzo silnie, na grunt wcale niewybredne, rodzi wcześnie, obficie i corocznie. Przewozy nawet dosyć odległe, znosi jak najlepiej. Kwitnie najwcześniej ze wszystkich moreli, przez to na noc należy koniecznie drzewko w czasie kwitnięcia osłaniać rogożami lub matami. Na mrozy dostatecznie wytrzymałe i gumowaniu nie łatwo podlega. Nadaje się bardzo dobrze do uprawy krzaczastej na otwartym powietrzu.